Nytt avtal klart för Saco-S

AVTAL2010-10-25

I dag har Saco-S skrivit under ett nytt avtal med Arbetsgivarverket. Drygt 80 000 akademiker inom staten får ett tillsvidareavtal som inte innehåller några centralt fastställda löneökningar.

För första gången får nu medarbetare i staten ett avtal som är både sifferlöst och gäller tills vidare. Dessutom blir det lönesättande samtalet mellan chef och arbetstagare förstahandsalternativ – med undantag för universitets- och högskolesektorn.

Möjligheterna att träffa enskilda överenskommelser ökar också. Exempelvis ska medlemmar i Saco-S kunna välja att byta lön mot högre pensionssparande eller längre semester.

– Saco-S-förbunden ska stödja och ge råd. Men det är individen själv som ska välja innehållet. Det fackliga uppdraget blir därmed annorlunda. Vi blir mera av rådgivare och mindre av företrädare, skriver ordförande i Saco-S Edel Karlsson Håål i ett pressmeddelande.

Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar ska ST analysera vilka konsekvenser tillsvidareavtalet får för kommande förhandlingar på ST-arbetsplatser.

– Vad innebär det? Ska de inte sitta med vid förhandlingsbordet? Avtalet väcker också frågor om vad man ska ha facket till. Vår syn är att maktbalansen blir mer jämn om man förhandlar tillsammans – då blir vi lite starkare.

Avtalet, som som omfattar 84 000 statliga akademiker, innehåller också bland annat:

  • En höjning av sjuklönen med 10 procent mellan dag 90 och dag 364.
  • En förändring så att garantidagarna i föräldraförsäkringen inte längre är semesterlönegrundande.
  • En förändring i Trygghetsavtalet så att möjligheten att tacka nej till annat erbjudande om liknande anställning och istället välja pensionsersättning försvinner.
  • En sänkning av antalet maximalt sparade semesterdagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA