Nytt departement för infrastruktur

REGERINGSKANSLIET2019-04-02
På måndagen inrättades det nya infrastrukturdepartementet. I det nya departementet kommer regeringens arbete kring infrastruktur, digitalisering och energi att samlas under ministrarna Tomas Eneroth och Anders Ygeman, båda S.

Det nya infrastrukturdepartementet behövs för att klara klimatet och för att stärka Sveriges konkurrenskraft, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det kommer att göras stora investeringar i infrastruktur, digitalisering och omställning till förnybar energi. Det nya departementet ska hantera frågor kring transporter och infrastruktur, digitalisering och it, postfrågor samt energifrågor.

Infrastrukturdepartementet tar över en del frågor som tidigare hanterats av näringsdepartementet, finansdepartementet samt miljö- och energidepartementet. Infrastrukturminister Tomas Eneroth blir departementschef och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman flyttar också in i det nya departementet.

”Bildandet av det nya departementet visar tydligt att den omställning Sverige ska göra, både för att klara klimatomställningen men också för att öka konkurrenskraften och modernisera Sverige, kommer att ske nu”, kommenterar Tomas Eneroth i pressmeddelandet.

Fokus för departementets arbete kommer enligt regeringen att vara att klara klimatet, bygga ett starkt samhälle och nå målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.