Nytt fängelse får elstängsel

KRIMINALVÅRDEN2008-04-18

Kriminalvården bygger en ny säkerhetsanstalt i Härnösand. Fängelset, som ska ta hand om landets farligaste fångar, får ett fem meter högt elstängsel för att förhindra rymningar.

Två miljarder kronor kommer den nya anstalten att kosta och ha plats för 191 intagna, skriver Tidningen Ångermanland.

– Ingen kommer att dö som rör stängslet, men det är tillräckligt kraftig ström för att man inte ska ta i det, säger anstaltschefen Roger Bostedt till tidningen.

Fängelsebygget omfattar ett markområde på

30 hektar. Själva fängelsebyggnaden har en byggyta på 23 000 kvadratmeter och placeras innanför två sex meter höga murar. Den inre muren blir 400 meter lång och och den yttre 1,1 kilometer.

Utanför den yttre muren sätts elstängslet upp. Utanför det ska ett yttre strömlöst stängsel stå. Tanken är att elstängslet inte ska gå att klippa upp vid ett rymningsförsök.

Anstaltschefen Roger Bostedt är angelägen att påpeka att Kriminalvården inte bara satsar på yttre säkerhet:

– På den nya anstalten kommer vi att ha en verkstadsavdelning och ett tvätteri där de intagna kommer att jobba. Hela upplägget kommer att genomsyras av dynamisk säkerhet, det gäller att skapa ett bra förhållande mellan personalen och de intagna, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA