Nytt institut ska locka toppforskare

FORSKNING2012-04-03

2013 får Sverige ett nytt nationellt forskningsinstitut, Sweden Science for Life Laboratory, för bland annat biomedicinsk forskning. Det meddelade utbildningsminister Jan Björklund i dag, tisdag.

”Ett forskningsinstitut som SciLifeLab kan samla de skarpaste hjärnorna och lägga grunden till nya, stora genombrott”, skriver utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Sweden Science for Life Laboratory, SciLifeLab, är i dag ett samarbetsprojekt mellan Uppsala universitet, Stockholms universitet, Karolinska institutet och Kungliga tekniska högskolan. Högskolorna kommer att vara huvudintressenter även i det nya forskningsinstitutet.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kommer att investera 220 miljoner kronor i SciLifeLab. Dessutom har Astra Zeneca för avsikt att investera i forskningsprojekt för cirka 5-10 miljoner dollar per år under en femårsperiod.

Enligt DN.se ska forskningsinstitutet ligga i nya lokaler vid Karolinska institutet i Solna. En del av forskningen kommer att bedrivas på de universitet som ingår i samarbetet.

Jan Björklunds pressekreterare, Elin Boberg, skriver i ett mejl till Publikt att man räknar med att SciLifeLab kommer att få ca 400 miljoner av statliga medel nästa år. I den summan ingår strategiska forskningsmedel, pengar som universiteten själva lägger in och anslag de får från forskningsråden.

Så långt innebär det en omfördelning av forskningsmedel som redan finns.

Det är för tidigt att i dag säga något om eventuella nya statliga medel. Det är en fråga för nästa års budget och forskningspolitiska propositionen som är aviserad för i höst”, skriver Elin Boberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Forskning
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA