Nytt jätteavtal klart i byggbranschen

AVTAL2010-04-13

Två tredjedelar av Byggnads medlemmar har fått ett nytt avtal. Även tjänstemännen i pappers- och massaindustrin har enats med arbetsgivarsidan. Men Pappers är redan i konflikt, och Elektrikerna kan komma efter.

LO-förbundet Byggnads och Sveriges Byggindustrier har enats om att slå ihop två tidigare avtal, Byggnads- och Anläggningsavtalen, till ett enda Byggavtal. Det nya avtalet omfattar två tredjedelar av Byggnads medlemmar, eller ungefär           80 000 byggnadsarbetare, och gäller i 23 månader från 1 april.

Parterna har kommit överens om löneökningar motsvarande 3,5 procent under två års tid, med lönepåslag 1 juni i år och 1 april nästa år. Arbetsgivaren förbinder sig också att förhandla med facket om det uppstår behov av att hyra in personal från bemanningsföretag under mer än fem veckor. Det nya Byggavtalet innehåller vidare tydligare löneregler, ett nytt gemensamt statistik- och granskningssystem, regler för permission och helglön samt reseersättning, skriver parterna i ett gemensamt pressmeddelande.

Även pappers- och massaindustrin har fått nya avtal de senaste dagarna. I helgen accepterade fackförbundet Sveriges Ingenjörer medlarnas slutbud, och på måndagen sade även Unionen ja. Avtalen, som berör totalt 6 000 tjänstemän i de båda förbunden, gäller under 22 månader med start 1 april i år och garanterar bland annat löneökningar på 3,2 procent. Sveriges Ingenjörer har även gått med på ett alternativt löneavtal utan siffror, där lokala klubbar kan enas med företagen om en helt lokal löneprocess.

Samtidigt verkställde LO-förbundet Pappers i går kväll en övertidsblockad gentemot motparten Skogsindustrierna, efter att i helgen ha avvisat medlarnas bud. Förbundet har även varslat om strejk vid flera pappersbruk på fredag.

Även Elektrikerna har varslat om strejk från och med fredag i nästa vecka. Framför allt är det de föreslagna lönenivåerna som fått de båda LO-förbunden att slå bakut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA