Nytt konstlärosäte på väg

HÖGSKOLAN2012-08-10

Sverige kan vara på väg att få sitt första konstnärliga universitet. Tre av sex lärosäten vill gå samman. Men de övriga väljer att stå utanför.

Stockholms dramatiska högskola, Operahögskolan och Dans- och Cirkushögskolan vill gå ihop. De hoppas kunna skapa en stark forskningsplattform och få rätten att examinera forskare i de olika disciplinerna.

Vi upplever att vi behöver utveckla en stark och internationellt konkurrenskraftig miljö för den konstnärliga forskningen, säger Efva Lilja som är rektor vid Dans- och Cirkushögskolan.

Forskningsresurserna måste då öka med minst 50 miljoner kronor per år, enligt lärosätena, som skrivit till Utbildningsdepartementet. Pengarna behövs för att sysselsätta minst 15 doktorander och 20 lärare, forskare och professorer, utöver de som redan i dag är knutna till högskolorna.

Det är enbart forskningen som lärosätena planerar att samla i en organisation. Undervisningen vill de fortsätta bedriva var och en för sig.

– Nu väntar vi på ett okej på pengarna. Det blir till hösten i form av forskningspropositionen och budgetpropositionen. Förhoppningsvis får vi ett okej och i så fall kan vi starta det här kanske till 2014, säger Efva Lilja.

De tre andra konstnärliga högskolorna i Stockholm – Konstfack, Konsthögskolan och Musikhögskolan – har tackat nej till att delta. Men enligt Efva Lilja är inte dörren stängd för dem.

– Vi hoppas absolut att de kommer till senare. Vi försöker arbeta fram en plan som ska attrahera och möjliggöra fortsatt anslutning, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA