Nytt namn på finskt fack tog tid att sätta sig

NAMNBYTE2017-10-10
För 17 år sedan bytte den finska motsvarigheten till ST namn. Över en natt blev STTK-J till Pardia, men det tog närmare två år för alla att förstå det. När fackförbundet SKTF bytte namn till Vision ökade medlemsantalet, enligt förbundets utvecklingschef.

Precis som Sterka inte är ett ord på svenska, så betyder Pardia ingenting på finska. Namnet kom upp i en namntävling och röstades igenom av förbundsstyrelsen år 2000. 

Harri Sirén är i dag Pardias förhandlingsdirektör, men för 17 år sedan satt han i förbundsstyrelsen. Som han minns det gick namnbytet smidigt och det nya namnet accepterades snabbt av medlemmarna.

Däremot var det svårt att få medier, myndigheter och andra organisationer med på tåget.

– Eftersom Pardia inte betyder någonting och därmed inte går att förknippa eller associera till något, satte sig inte namnet. Det tog nog närmare två år innan alla runt omkring förstod att Pardia var gamla STTK-J, säger Harri Sirén.

2011 bytte det svenska fackförbundet SKTF namn till Vision.

Namnbytet var del av en större organisationsförändring som varit väldigt positiv för förbundet, säger Visions utvecklingschef Karin Ottosson:

– Det var då vi vände medlemsutvecklingen som varit negativ i 20 år. Från och med 2011 har vi ökat antalet medlemmar med cirka 16 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

namnbyte Sterka
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.