Nytt räknesätt för stabilare pension

PENSIONER2013-02-26

Pensionsmyndigheten vill minska ryckigheten i anpassningen av pensionerna till löneutvecklingen på arbetsmarknaden. Med en ny indexberäkning ska pensionerna öka ungefär som de sysselsattas löner.

I en rapport till regeringen konstaterar Pensionsmyndigheten att eftersläpningen i dagens indexering gör att pensionerna varierar mer än vad som förutsågs när reglerna skapades och mer än vad som är nödvändigt. Dessutom innebär eftersläpningen att upp- och nedgång i pensionerna sker i otakt med de förvärvsaktivas inkomstutveckling. Det är svårt för pensionärer att förstå varför inkomstpensionen minskar när de förvärvsaktivas inkomster ökar, och vice versa.

Därför föreslår myndigheten att pensionen ska beräknas utifrån en prognos för den genomsnittliga löneutvecklingen det kommande året, och korrigeras mot bakgrund av den faktiska utvecklingen av genomsnittsinkomsten. Den modellen kommer, enligt Pensionsmyndigheten, i stort sett att eliminera den ryckighet som dagens system, baserat på de tre senaste årens faktiska utveckling, gett upphov till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA