Nytt uppdrag till Arbetsmiljöverket

ARBETSMILJÖVERKET2020-04-07
Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.

Munskydd och annan personlig skyddsutrustning ska vara CE-märkt, en beteckning som används inom EU för att säkerställa att produkten uppfyller EUs krav angående hälsa, miljö och säkerhet. Men med anledning av den allvarliga bristsituationen rekommenderade EU-kommissionen 13 mars att även produkter utan märkning ska kunna användas.

Förutsättningen är att en granskningsmyndighet i det enskilda EU-landet har konstaterat att produkten ger ett tillräckligt skydd för miljö, hälsa och säkerhet. Det är sådana granskningar som Arbetsmiljöverket nu ska göra, och om skyddet anses tillräckligt ska även icke CE-märkta produkter godkännas.

Regeringen har också beslutat om en förordning som innebär att även CE-märkt personlig skyddsutrustning som saknar bruksanvisning på svenska ska få användas, men språket måste vara lätt att förstå för användaren.

Enligt regeringen innebär förändringarna inte ett minskat skydd för anställda som använder personlig skyddsutrustning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.