Nytt utlandsavtal ger sämre ersättning

UD2008-02-05

Flertalet statsanställda i utlandstjänst får kraftigt sänkta ersättningar. ST-sektionen på UD befarar att det på sikt äventyrar rekryteringen

Det nya avtalet om utlandstjänstgöring började gälla vid årsskiftet och omfattar till en början bara dem som påbörjat utlandstjänst från 2007. Övriga fasas in efter hand.

Åke Isaksson, sektionsordförande för ST på utrikesdepartementet, menar att avtalet äventyrar Utrikesdepartementets framtida utstationeringar. Under februari ska över 100 befattningar tillsättas och var femte saknar i dagsläget aktuell sökande, enligt Åke Isaksson.

– Folk säger att de inte har råd att åka ut igen. En del som är ute säger att de måste åka hem, de har inte råd att stanna kvar. Vi tror det här kommer att medföra svårigheter att rekrytera rätt personer till befattningar utomlands, säger han.

Ungefär hälften av UDs anställda i utlandstjänst reser ut med sina partner, varav många får tillägg för förlorad inkomst. Sekreterare, assistenter och handläggare på lägre nivåer vinner i dessa fall på det nya avtalet, enligt ST-sektionens beräkningar – som mest 6200 kronor i månaden i genomsnitt. Däremot sänks tilläggen för dem som reser ensamma, som mest med upp till 9800 kronor per månad i snitt.

Samtliga ambassadörer och flertalet högre tjänstemän förlorar flera tusenlappar i månaden på ekvationen även om de har familj.

Lars-Olof Lindgren är ST-medlem och ambassadör i Indien sedan ett år tillbaka. Från och med januari har han fått sänkt inkomst. Hustrun får medföljandetillägg, men det matchar inte den lön hon lämnat i Sverige. Avtalet var inte klart då Lars-Olof Lindgren tillträdde sin tjänst i februari 2007.

–Det är svårt att säga hur jag hade gjort om jag förstått hur illa det var. Det här är ett väldigt spännande jobb. Men det är en uppoffring som görs, och det blir ofta en ekonomiskt negativ effekt av att flytta ut. Familjer har i de allra flesta fall två inkomster i Sverige och en utomlands. Det kommer att bli svårare att få dem att flytta ut.

Förändringen i avtalet beror huvudsakligen på att man vill ersätta vissa tidigare skattefria ersättningar med beskattade tillägg som blir pensionsgrundande.

Även anställda inom Försvarsmakten, Polisen, Tullverket, Migrationsverket och Sida berörs av avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA