Nytt vabbrekord under februari

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-04-07
Aldrig har så många svenska föräldrar tagit ut ledighet för vård av barn, vab, som under februari i år. Sammanlagt vabbade 246 000 föräldrar minst en dag.

Februari har länge varit den månad då vabbandet är störst under året. Försäkringskassan använder öknamnet vabbruari för februari när statistiken redovisas. I år tog rekordantalet 246 000 föräldrar ut 680 000 dagar med ersättning från socialförsäkringen.

”Totalt betalades 120 000 fler vabbdagar ut under februari jämfört med samma månad förra året. Det kan dels bero på att årets influensaperiod var lite tuffare och dels på ökande barnkullar”, säger Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren i ett pressmeddelande.

Under hela 2014 togs 5,9 miljoner vabbdagar ut av föräldrar för att vårda sjuka barn. Det var 200 000 fler än året innan. Den utbetalade ersättningen uppgick till 5,2 miljarder kronor. Mer än sex av tio av vabbdagar tas ut av kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.