Offentliga asyldomar kan hota säkerheten

ÖPPENHET2006-08-22

Personuppgifter läcker ut från de nya migrationsdomstolarna. Ett hot mot de asylsökandes säkerhet, enligt Amnesty. Redan före sommaren hade förlaget Norstedts juridik publicerat ett tjugotal domar på sin internettjänst.

Av:  Mikael Silberstein

–Det handlar om liv och död. Regeringen måste reagera, säger Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh.

I och med att Migrationsverkets beslut sedan den 31 mars kan överklagas i domstol gäller andra sekretessregler än tidigare.

I Utlänningsnämnden krävdes fullmakt från den asylsökande för att någon skulle få del av skälen till ett beslut.

Domstolsförfarandet är mer öppet. Migrationsdomstolarnas domar är sekretessbelagda, men om det inte står klart att den asylsökande tar skada om uppgifterna blir offentliga så ska de lämnas ut.

Läggs ut på internet

Och redan innan sommaren lade förlaget Norstedts juridik ut ett tjugotal domar från migrationsdomstolarna på sin internettjänst. Samtliga innehöll personuppgifter, berättar Mats Baurmann, verksamhetschef vid Migrationsverket:

–Jag reagerade med stor förvåning när de dök upp. Det finns en debatt om att minskad sekretess leder till rädsla hos asylsökande och sämre beslut hos oss.

Han säger att myndigheten följer debatten om vad den minskade sekretesen kan få för konsekvenser.

Amnesty kräver att domsluten avidentifieras och påpekar att det brådskar. Annars kan asylsökande som utvisas råka illa ut i sina hemländer. Det kan också leda till att flyktingar inte vågar söka asyl och håller sig undan. Men framförallt att de inte vågar uppge alla asylskäl, av rädsla för att de offentliggörs vid ett överklagande.

Kontaktar ambassader

Det gör att risken för avslag ökar och att det blir svårare för Migrationsverket att fatta välgrundade beslut, anser Carl Söderbergh.

–Vi vet att asylsökande är oroliga. Det har hänt att Migrationsverket tar kontakt med ambassader inför avvisningar, säger han.

Amnesty anser att Migrationsverket redan i början av asylprocessen bör tala om att personuppgifter kan läcka ut om fallet överklagas.

Men flyktingadvokaten Per Stadig är positiv till de nya migrationsdomstolarna.

–Ambitionen har varit ett öppet förfarande. Om det finns risk för att någon råkar illa ut ska den personen få uppehållstillstånd.

På Norstedts Juridik säger Anders Larsson att det är förlagets policy att publicera personuppgifter i domarna. Någon ändring av den policyn är inte aktuell.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA