Offentligfacken kritiserar EUs tjänstedirektiv

NYHET2004-06-15

De europeiska offentliganställda har antagit en resolution som är mycket kritisk till EUs tjänstedirektiv.

EUs förslag till tjänstedirektiv har fått EPSU, de offentliganställda inom Europafacket, att reagera kraftigt. En särskild ”brådskande kongrssresolution” antogs idag på EPSU-kongressens andra dag i Stockholm.

Framför allt reagerar man mot att direktivet gynnar konkurrens på bekostnad av miljö- och sociala krav och bara tycks ta fasta på privata aktörers intressen.

I resolutionen ifrågasätts också principen om ursprungsland. Huvudregeln är att utländska företag som erbjuder gränsöverskridande tjänster ska kunna följa sitt hemlands regler. EPSU tvivlar på att myndigheterna kan kontrollera och identifiera maktmissbruk, särskilt på arbetsmarknaden.

EPSU oroas också över att vissa kollektivavtal skulle kunna anses som ”handelshinder”. Det kan leda till att avtalen undergrävs, till social dumpning och göra det svårare att tillämpa kollektivavtal i länder med system som inte bygger på lagstiftning.

EPSU kräver att EU-kommissionen utarbetar övergripande, juridiska regler som tryggar och främjar ”kvalitetstjänster av allmänt intresse”, det vill säga offentliga tjänster.

Europeiska unionen ”bör heller inte gynna konkurrens mellan arbetstagare och ifrågasätta kollektivt avtalade rättigheter och tryggheter”, heter det bland annat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA