Officerare och poliser får speciallösning

AVTAL2016-10-11
Polisförbundet och Officersförbundet förhandlade fram en egen väg för att komma vidare om de inte kommer överens med arbetsgivaren. Lösningen innehåller ingen siffra på löneökningarnas storlek.

Polisförbundet och Officersförbundet drev igenom att det ska vara möjligt att förhandla klart inom en region eller organisatorisk enhet inom Polisen och Försvarsmakten i stället för att ta hela myndigheten i ett svep. Det innebär att de delar av organisationen där parterna kunnat enas inte behöver invänta övriga myndigheten.

Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingsledare för Offentliganställdas för­handlingsråd, där både ST, Polis­förbundet och Officersförbundet ingår, konstaterar att det var en knäckfråga i förhandlingarna om ett gemensamt avtal.

Lösningen blev en bilaga till avtalet där arbetstagarorganisationerna vid dessa myndigheter ges möjlighet att välja en annan förhandlingsordning vid oenighet än på andra myndigheter.

Den innebär att om de inte kommer överens med arbetsgivaren om lönesättningen på regional nivå, eller inom en organisatorisk enhet, tillsätts en lönenämnd. I den ingår företrädare för parterna och en opartisk ordförande.

I bilagan finns inte någon siffersatt löneökning angiven.

En avstämning av löneutfallet sker efter att lönerevisionen är genomförd och följs upp året därpå, förklarar Åsa Erba-Stenhammar.

Men hon anser inte att OFR därmed tagit ett första steg mot ett siffer­löst avtal.

– Alla OFR-förbund står fort­farande bakom att avtalet ska innehålla en siffra och ett oenighets­utrymme. Det här var en svår fråga som två förbund ville driva. Det är alltid svårt med stora problem och nu har vi det här på prov i ett
år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.