Ojämnt mångfaldsarbete inom staten

MÅNGFALD2010-06-03

Arbetet för att öka mångfalden varierar kraftigt mellan olika myndigheter. En ny studie från Statskontoret visar att några myndigheter har skaffat sig ett inkluderande arbetssätt, medan utvecklingen går trögt på andra håll.

Arbetsgivarverket har utarbetat en strategi för ”ett inkluderande synsätt” på de svenska myndigheterna. Mångfaldsarbetet ses som en strategisk fråga: myndigheterna måste utvecklas för att skaffa sig nödvändig kompetens.

Nu har Statskontoret gjort en utvärdering av mångfaldsarbetet på tio av Sveriges myndigheter.

”Många myndigheter fokuserar i dag huvudsakligen på att uppnå en viss siffra i statistiken över andelen anställda med utländsk bakgrund. För att uppnå ett inkluderande synsätt krävs en bredare syn på arbetet”, skriver Statskontoret i rapporten.

Trots att alla myndigheter har någon form av policy eller plan för mångfaldsarbetet, går det långsamt framåt.

Myndigheter med mycket medborgarkontakter ägnar en större uppmärksamhet åt mångfaldsfrågan. Också myndigheter som har en hög expertkompetens har en hög andel anställda med utländsk bakgrund. Däremot ser det värre ut på andra myndigheter. ”Övriga myndigheter har i allmänhet ett mer otydligt arbete med mer otydliga drivkrafter”, enligt rapporten.

De myndigheter som har studerats är Arbetsförmedlingen, Konsumentverket, kriminalvården, Länsstyrelsen i Gävleborg, Länsstyrelsen i Skåne, Riksantikvarieämbetet, Riksgäldskontoret och Smittskyddsinstitutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA