Ökad detaljstyrning med EU

EU2011-11-09
Detaljstyrningen har ökat sedan Sverige blev medlem i EU 1995. Det hävdar Jordbruksverket efter en granskning av stödet till det svenska jordbruket.

Sedan de svenska jordbruksstöden byttes ut mot av EUs stödsystem har detaljstyrningen ökat. EU-kommissionen ger detaljerade föreskrifter och genomför omfattande revisioner av verkets kontroller av inlämnade uppgifter och beslutade utbetalningar. Det beskriver Jordbruksverket i en aktuell rapport.  

Under de första åren som EU-medlem var EU-kommissionens granskningar av mer rådgivande karaktär, men efter 1997 har granskningarna utvecklats till detaljerade revisioner. När granskningen visar på brister i hur stöden administreras kan det enskilda medlemslandet tvingas att betala straffavgifter. För Sveriges del har det fram till år 2010 inneburit sanktioner på 224 miljoner kronor.

”Förutom sanktioner har det också inneburit att vi har fått införa mer detaljerade krav på hur kontroller ska genomföras. När vi utformar framtida stöd och ersättningar måste vi tidigt diskutera hur vi ska kontrollera villkoren för stöden för att säkerställa rätt utbetalning. Då kan vi undvika att betala ut medel på felaktiga grunder”, säger Christina Larsson på Jordbruksverkets kontrollenhet i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.