Ökad lönespridning i staten

LÖNER2021-03-12

Lönespridningen inom staten har ökat för första gången på flera år, visar en rapport från Arbetsgivarverket. Enligt rapporten var löneutvecklingen inom staten 2,5 procent under 2020.

År 2020 var tredje och sista året med avtalet RALS 2017-2020, skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande. Reallöneökningen under året blev enligt rapporten 2,0 procent, efter rensning av inflationstakten på 0,5 procent. Löneutvecklingen blev därmed bättre än under 2019, då reallöneökningen stannade på 0,6 procent.

”Arbetstagarna i staten har haft en positiv reallöneutveckling varje år sedan mitten av 1990-talet. Under perioden har köpkraften för statsanställda i genomsnitt ökat med över 50 procent. Utvecklingen finns också inom övriga arbetsmarknadssektorer”, konstaterar rapportens författare Mårten Pappila i pressmeddelandet.

Medellönen för statsanställda var förra året 39 200 kronor och medianlönen 36 500 kronor. Enligt rapporten ökade lönespridningen och därmed bröts en trend med minskande lönespridning som pågått sedan år 2014.

”Det återstår att se om detta trendbrott är långsiktigt. En låg lönespridning kan försvåra statens kompetensförsörjning som bland annat gynnas av en individuell och ändamålsenligt differentierad lönesättning”, kommenterade Mårten Pappila utvecklingen.

Rapporten visar också att de enskilda överenskommelserna fortsätter att öka. Två av tre av Arbetsgivarverkets medlemmar tillämpade förra året enskilda överenskommelser i någon form. Det innebär en ökning med två procentenheter jämfört med 2019. Överenskommelserna är enligt Arbetsgivarverket ett sätt att attrahera, rekrytera, utveckla och behålla arbetstagare genom möjligheten att individanpassa villkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mikael Lövbacka (ej verifierad) tors, 03/18/2021 - 16:14
Är statligt anställd sedan 16 år inom Arbetsförmedlingen och ni skriver "Medellönen för statsanställda var förra året 39 200 kronor och medianlönen 36 500 kronor." Det tror jag inte på inom Af. Efter 15 år är jag uppe i 34200 och är 59 år gammal. Vi har halkat efter både Försäkringskassan och Kommunen de senaste 5-10 åren.
Inlagt av Frida (ej verifierad) tors, 03/18/2021 - 17:17
Hade varit intressant att se vad medianlönen är om man tar bort alla statsanställda som får sisådär 100 000 kronor/månaden. Är själv över 40 år med ca 20 års arbetserfarenhet och arbetar på myndighet och får inte mer än 27 000 efter att ha jobbat i snart 5 år inom staten.

All statistik går att vridas....men kul att höra att cheferna fick högre löner
Inlagt av Christoffer Jo… (ej verifierad) lör, 03/27/2021 - 13:09
Jag har jobbat både som handläggare inom Migrationsverket och som handläggare sjukförsäkring och nu utredare inom en annan försäkring på Försäkringskassan och jag kan säga att lönerna är inte i närhet av de som nämns i denna artikel. Jag skulle säga att snittlönerna för handläggare inom Migrationsverket ligger inom spannet 27-29 tusen och att snittlönen inom F-kassan för förmånshandläggare/utredare ligger i spannet 32-34 tusen. Detta är ju dock bara i min del av landet (norra Sverige). Tycker artikeln skulle kunna ha gått lite mer in på djupet än vad den gjorde.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA