Ökade kontrollverktyg för polisen föreslås

POLISEN2020-02-07
I en lagrådsremiss föreslår regeringen utökade befogenheter för polisen när den genomför inre utlänningskontroll. Nya regler mot missbruk av resedokument och främlingspass föreslås också.

För att kunna upprätthålla den reglerade invandringen, och skydda barn och unga, är det nödvändigt att kunna klarlägga om personer som befinner sig i Sverige har rätt att vistas här, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Att veta vem som finns i landet är också viktigt ur ett säkerhetsperspektiv.

Den utlänning som vistas i Sverige är skyldig att på begäran överlämna sitt pass och andra handlingar till en polisman, för att visa att han eller hon har rätt att uppehålla sig här. Regeringens förslag ska ge polisen ytterligare verktyg. Förslaget innebär att det blir möjligt att ta fotografier och – om personen har fyllt 14 år – fingeravtryck för att ta reda på om personen har rätt att vistas i landet. Om det visar sig att personen inte har det så ska uppgifterna kunna lagras i ett register för framtida jämförelser.

I lagrådsremissen föreslår regeringen också begränsningar när det gäller resedokument och främlingspass som utfärdas av Migrationsverket. Syftet är att motverka att människor lever i Sverige under falsk identitet med falska, eller någon annans, handlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.