Bild: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Ökat anslag till psykologiskt försvar

MYNDIGHETEN FÖR PSYKOLOGISKT FÖRSVAR2023-08-29

Myndigheten för psykologiskt försvar får utökat uppdrag och ett tillskott på 8 miljoner kronor per år i budgeten för de kommande åren, meddelade Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, vid en presskonferens.

Det nya uppdraget är en utvidgning av det uppdrag som Myndigheten för psykologiskt försvar fick förra året, i samband med en internationell desinformationskampanj mot Sverige med påståenden om att landets socialtjänst kidnappade barn. Nu gäller det även påverkanskampanjer som rör koranbränningar.

Enligt Carl-Oskar Bohlin, M, minister för civilt försvar, ligger delvis samma aktörer bakom spridningen av påståenden om koranbränningarna, bland dem stater som Ryssland och Iran.

– En konsekvens är att den fria åsiktsbildningen hämmas, sade han på presskonferensen.

Det utökade anslaget under 2024–2026 ska Myndigheten för psykologiskt försvar använda både till att stärka den egna operativa förmågan och till ökat stöd till andra aktörer. Myndigheten ska utöka sin internationella samverkan och agera rådgivare om strategisk kommunikation.

– Svenska myndigheter måste bilda en enad front mot den informationspåverkan som just nu riktas mot Sverige, sade Carl-Oskar Bohlin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA