Oklart om nytt avtal blir klart i dag 

AVTAL2020-11-30
I dag löper avtalen ut på det statliga avtalsområdet. Förhandlingarna mellan Arbetsgivarverket och Offentliganställdas förhandlingsråd – där ST ingår – pågår in i det sista.  

I år är avtalsrörelsen försenad på grund av coronapandemin. I normala fall går avtalet på det statliga området ut den sista september, men är i år prolongerat – förlängt – till i dag, 30 november.

Avtalsförhandlingarna rör inte bara löneökningar utan även det så kallade villkorsavtalet, som reglerar exempelvis arbetstid och semestrar.

Parterna består av Arbetsgivarverket, som representerar arbetsgivarsidan, och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. På det statliga området företräder OFR nio fackförbund, däribland ST.

Som Publikt tidigare rapporterat vill OFR ha ett löneavtal som ligger i linje med det så kallade märket, som sätts av industrin. Det är ett 29 månader långt avtal som ger löneökningar på 5,4 procent, men inga retroaktiva höjningar för den tid som avtalen prolongerats.

Arbetsgivarverket vill ha ett avtal utan fastställda siffror på central nivå.

ST förankrar sitt förhandlingsarbete i det så kallade avtalsrådet, som ett rådgivande organ. Det är dock förbundsstyrelsen som tar beslut i avtalsfrågor och som beslutar om ST ska acceptera avtalsbud. Det är sedan OFR som undertecknar avtalen.

ST ingår i Offentliganställdas förhandlingsråd

Den del av Offentliganställdas förhandlingsråd som ST ingår i, och som verkar på det statliga förhandlingsområdet, förkortas OFR/S, P, O. De tre sista bokstäverna står för de tre så kallade förbundsområdena: statstjänstemän, poliser och officerare. 

Nio förbund ingår i förhandlingsorganisationen: ST, Officersförbundet, Polisförbundet, Försvarsförbundet, Tull-Kust, Vårdförbundet, Ledarna, Lärarförbundet och Reservofficerarna.

Totalt representerar OFR/S, P, O. drygt 100 000 anställda.

Enligt det huvudavtal som reglerar själva förhandlingsordningen på det statliga området måste förbunden inom OFR/S, P, O. vara överens för att teckna ett avtal. 

Utöver OFR/S, P, O. sluter även Seko och Saco-S avtal med Arbetsgivarverket för sina medlemmar inom den statliga sektorn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.