Oklart om nytt avtal blir klart i dag  

AVTAL2020-11-30

I dag löper avtalen ut på det statliga avtalsområdet. Förhandlingarna mellan Arbetsgivarverket och Offentliganställdas förhandlingsråd – där ST ingår – pågår in i det sista. 

I år är avtalsrörelsen försenad på grund av coronapandemin. I normala fall går avtalet på det statliga området ut den sista september, men är i år prolongerat – förlängt – till i dag, 30 november.

Avtalsförhandlingarna rör inte bara löneökningar utan även det så kallade villkorsavtalet, som reglerar exempelvis arbetstid och semestrar.

Parterna består av Arbetsgivarverket, som representerar arbetsgivarsidan, och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. På det statliga området företräder OFR nio fackförbund, däribland ST.

Som Publikt tidigare rapporterat vill OFR ha ett löneavtal som ligger i linje med det så kallade märket, som sätts av industrin. Det är ett 29 månader långt avtal som ger löneökningar på 5,4 procent, men inga retroaktiva höjningar för den tid som avtalen prolongerats.

Arbetsgivarverket vill ha ett avtal utan fastställda siffror på central nivå.

ST förankrar sitt förhandlingsarbete i det så kallade avtalsrådet, som ett rådgivande organ. Det är dock förbundsstyrelsen som tar beslut i avtalsfrågor och som beslutar om ST ska acceptera avtalsbud. Det är sedan OFR som undertecknar avtalen.

ST ingår i Offentliganställdas förhandlingsråd

Den del av Offentliganställdas förhandlingsråd som ST ingår i, och som verkar på det statliga förhandlingsområdet, förkortas OFR/S, P, O. De tre sista bokstäverna står för de tre så kallade förbundsområdena: statstjänstemän, poliser och officerare.

Nio förbund ingår i förhandlingsorganisationen: ST, Officersförbundet, Polisförbundet, Försvarsförbundet, Tull-Kust, Vårdförbundet, Ledarna, Lärarförbundet och Reservofficerarna.

Totalt representerar OFR/S, P, O. drygt 100 000 anställda.

Enligt det huvudavtal som reglerar själva förhandlingsordningen på det statliga området måste förbunden inom OFR/S, P, O. vara överens för att teckna ett avtal.

Utöver OFR/S, P, O. sluter även Seko och Saco-S avtal med Arbetsgivarverket för sina medlemmar inom den statliga sektorn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA