Med tanke på vår lönepolitik och att vi vill ha siffror i vårt avtal var en prolongering den enda möjliga lösningen, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST och Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår.
Bild: Martina Holmberg
Med tanke på vår lönepolitik och att vi vill ha siffror i vårt avtal var en prolongering den enda möjliga lösningen, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST och Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår.

Avtalsrörelsen inom staten skjuts upp

AVTAL2020-05-12
Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare i statlig sektor skjuts upp i väntan på industriavtalets så kallade märke för löneutvecklingen. Nuvarande avtal förlängs till 30 november. ”Det var den enda möjliga lösningen”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

I slutet av mars kom besked om att parterna inom industrin valt att förlänga industriavtalet som en konsekvens av coronapandemin. Industriavtalet brukar sätta nivån för löneökningarna även i andra branscher genom det så kallade märket. Avtalet skulle egentligen ha varit klart sista mars i år, men förhandlingarna kommer nu i stället att påbörjas 1 oktober.

Nu har också parterna inom det statliga avtalsområdet kommit överens om att skjuta upp sina kollektivavtalsförhandlingar till i höst. De gällande kollektivavtalen, som skulle ha löpt ut sista september, förlängs och kommer nu att gälla fram till och med 30 november.

– Med tanke på vår lönepolitik och att vi vill ha siffror i vårt avtal var en prolongering den enda möjliga lösningen, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST och Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår.

Vilka konsekvenser får det här för medlemmarna?

– Det gör att vi inte kommer att få ut de nya lönerna till våra medlemmar under oktober. Men under en avtalsrörelse brukar ändå den lokala löneprocessen kunna bli lite fördröjd. Det är också många som skjutit fram sina löneprocesser, men de som inte har gjort det kommer att få vänta lite.

Industriavtalet förlängdes med sju månader, och att parterna inom det statliga området inte skjuter upp förhandlingarna lika länge beror på det osäkra läget som uppstått till följd av coronapandemin.

– Industrin förlängde betydligt längre än vad vi gör, men jag tycker ändå det är bra att försöka hålla ihop den här processen i och med att vi inte vet vad industrin kommer fram till. Det kan både bli ett kort eller ett långt avtal där, och nu är vi redo för alla alternativ, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Sedan tidigare har även kollektivavtalen inom avtalsområdena spårtrafik och järnvägsinfrastruktur förlängts fram till 30 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.