Olika lång väntan på a-kassa

A-KASSAN2014-02-20
Väntetiderna på utbetalning av a-kasseersättning skiljer sig stort mellan landets a-kassor. Den som är inskriven i STs a-kassa får räkna med en väntetid på åtta veckor. Men även inom a-kassorna finns stora variationer. Det visar en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

IAF har granskat a-kassornas genomströmningstider under 2013. Granskningen visar på stora skillnader. Hos Pappers a-kassa ligger väntetiden på fem veckor, medan den som är medlem i Fastighetsanställdas a-kassa får vänta elva veckor på sina pengar. I STs a-kassa ligger motsvarande väntetid på åtta veckor. Exemplen är beräknade utifrån mediantid.

Men också inom a-kassorna kan väntetiderna variera stort. Fem procent av de sökande fick sin första utbetalning inom tre veckor hos STs a-kassa. Fem procent – en av tjugo – fick vänta minst 18 veckor på första utbetalningen. Motsvarande spann hos Fastighets var 4 respektive 25 veckor.

IAF konstaterar att genomströmningstiderna varit relativt konstanta under perioden 2011–2013. Väntan är något längre för yngre ersättningstagare och något kortare för äldre ersättningstagare. Däremot finns inga påtagliga skillnader mellan kvinnor och män.

Genomströmningstid

Genomströmningstid är det antal veckor som går från den första veckan då den arbetssökande har redovisat arbetslöshet på sitt kassakort, till den vecka som han eller hon har fått sin första utbetalning av arbetslöshetsersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.