Olika prognoser för statlig pension

PENSION2008-04-11

Statligt anställda som går in på webbportalen minpension.se kan få en helt annan prognos för sin pension jämfört med vad som står i de orangefärgade kuverten.

Det anmärker Riksrevisionen, som granskat pensionsinformationen.

När det gäller den allmänna ålderspensionen för statsanställda kan skillnaden uppgå till 1 500 kronor i månaden vid en antagen nolltillväxt i ekonomin. Med en tillväxttakt på två procent per år är skillnaden 3 000 kronor.

Prognosen för statlig tjänstepension kan vara 25 procent lägre i de orangefärgade kuverten än på pensionsportalen.

Variationen i utfall beror dels på att inkomstuppgifterna kommer från olika håll, dels på att man använder olika antaganden.

Riksrevisionen rekommenderar att Konsumentverket får i uppdrag att bedöma vilka krav som bör ställas på privata aktörers pensionsprognoser på webben. Statens pensionverk bör också göra mer för att samordna prognoserna.

Revisionen konstaterar vidare att många människor har svårt att ta till sig informationen i de orangefärgade kuverten. Var femte blivande pensionär öppnar inte ens kuvertet, och nästan en tredjedel av dem som gör det förstår den inte. Informationen upplevs som svårtolkad och för detaljerad.

Riksrevisionens slutsats är att man bör dra ned på detaljrikedomen i pensionsbeskeden. Regeringen bör också försöka hitta andra vägar att sprida kunskap om pensionssystemet.

Information om pension

De orangefärgade kuverten med prognos om pensionen skickas ut årligen av Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten, PPM.

Pensionsportalen www.minpension.se är ett samarbete mellan staten och de stora pensionsbolagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Allmän pension
Inlagt av Leif Pihl (ej verifierad) fre, 04/11/2008 - 13:21
"Prognosen för statlig tjänstepension kan vara 25 procent lägre i de orangefärgade kuverten än på pensionsportalen."

Det ovan citerade är en direkt felaktighet. Jag har varit i kontakt med Riksrevisonen. Se nedan.

"Statsanställda kan få tre olika prognoser för sin tjänstepension om de jämför uppgifter från Statens pensionsverk (SPV), Minpension.se och det orange kuvertet." Citat från pressmeddelande

Önskar korrigera ett gravt sakfel i ert pressmeddelande. Tjänstepension för statsanställda har aldrig redovistas i det orange kuvertet. Prognosen i det orange kuvertet avser endast och allena den allmänna lagstadgade ålderspensionen. Fk har ej i mandat att adm. tjänstepensioner. Inget blir klarare av att Riksrevisionen blandar "äpplen med päron". Önskar en korrigering och ett beriktande snarast, i annat fall kan vi förvänta oss en anstormning med frågor varför man inte fått någon prognos över tjänstepension i det organge kuvertet, vilket ni felaktigt påstår.

Riksrevisionen har efter mitt påpekande ändrat i sitt pressmeddelande. Se nedan.

Hej Leif!

Tack för ditt e-brev och tack för att du påtalade en felaktighet i pressmeddelandets text!

Jag beklagar det inträffade och hoppas att det inte orsakat merarbete för er. Korrigerat pressmeddelande bifogas och detsamma har även ersatt tidigare version på vår hemsida.

Med vänlig hälsning
Martin Engman


Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA