Omplacering på Konstfack upprör

KONSTFACK2007-02-06

–Jag och andra studenter har reagerat starkt emot hur skolan behandlar Panos Ioannidis. Det här känns nästan rasistiskt, säger Per Nyström, sistaårselev vid Konstfack. Ulf Dragovski, ST, anser att Konstfacks agerande vittnar om dåligt ledarskap.

I förra numret av ST Press skrev vi om Panos Ioannidis, AV-tekniker på Konstfack. Några månader innan han skulle komma tillbaka från sin friårsledighet fick han besked om att hans jobb annonserats ut. I stället ville man anställa en person som är både AV- och IT-tekniker. Själv erbjöds han att arbeta med städning.

Sedan dess har Panos Ioannidis fått ett trettiotal uppmuntrande mejl från studenter och telefonsamtal från arbetskamrater som vill ge honom sitt stöd.

–Skolan värnar om allas lika värde och gör utredningar om jämlikhet och så gör man sådana här fula saker mot en anställd. Det tycker jag är dubbelmoral, säger Per Nyström.

Nu ordnar han och andra studenter en namninsamling för att stödja Panos Ioannidis och få veta mer om vad som hänt.

Central förhandling väntar

Trots tre lokala förhandlingar har facket och arbetsgivaren inte kommit överens och en central förhandling väntar.

Rektor Ivar Björkman förklarar att han tycker det är tråkigt när personer upplever sig illa behandlade, men att han kan inte uttala sig om enskilda personer .

Men i ett mejl som gått ut till studenter och personal skriver han med anledning av artikeln i ST Press att »samtliga utlysta tjänster på Konstfack enbart utgår från verksamhetens behov«. Han avfärdar också möjligheten att, som facket kräver, kompetensutveckla »berörd person«.

Verkar vara så tillrättalagt

ST-ombudsmannen Ulf Dragovski, som ska företräda ST i de centrala förhandlingarna, står frågande inför Konstfacks agerande.

–Att göra en omorganisation som bara berör en person är väldigt märkligt. Det verkar så tillrättalagt för att få bort Panos Ioannidis. Jag förstår inte varför. Panos Ioannidis är omtyckt av både sina arbetskamrater och
studenterna. Att ge honom som jobb att städa på höga höjder är verkligen att degradera honom. Det är också vansinnigt ur arbetsmiljösynpunkt.

Dåligt ledarskap

Dessutom har den som varit friårsledig rätt att komma tillbaka till sin ordinarie tjänst, förklarar Ulf Dragovski.

–Det hela vittnar om en väldigt dålig personalpolitik och om dåligt ledarskap. Arbetsgivaren har alltid en skyldighet att kompetensutveckla personalen om organisationen förändras.

Panos Ioannidis själv säger att han är tacksam för allt stöd från studenterna. Nu hoppas han på upprättelse av skolans ledning och att han får jobbet tillbaka när han återkommer från friårsledigheten i mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA