Önskar samtal om utestängda

SOCIALFÖRSÄKRING2010-05-18

Regeringen bör ta initiativ till breda samtal om en ny rehabiliterings- och omställningspakt för Sverige. Det skriver bland andra TCOs ordförande Sture Nordh i en debattartikel.

Fler måste rymmas i arbetslivet, skriver TCO-ordföranden Sture Nordh tillsammans med Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, och Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och Allergiförbundet, i en debattartikel i Sydsvenskan. Debattartikeln hänvisar bland annat till en kommande SCB-undersökning som visar att mer än sex av tio i befolkningen anser att arbetsgivare är negativa till att anställa sjukskrivna.

”Statistiken visar sammantaget att arbetsgivarna i dag jagar en superarbetskraft som knappast existerar, samtidigt som man ratar personer med ohälsohistoria”, skriver de tre ordförandena.

Det är viktigt att reparera trygghetsförsäkringarna, skriver de tre. Men det räcker inte. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet behöver stärkas, företagshälsovården byggas ut och alla ska få rätt till medicinsk och arbetslivsinriktad reahbilitering, skriver de:

”Vi behöver också ett mer omfattande system med subventionerade anställningar, och måste dessutom bygga ut en alternativ arbetsmarknad, där de som inte klarar av ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden erbjuds en skräddarsydd anställning med anständig lön och schysta villkor.”

Därför vill de tre artikelförfattarna att regeringen omgående tar initiativ till breda samtal om en ny rehabiliterings- och omställningspakt för Sverige.

”Det handlar bland annat om att till trygghetssystemen koppla en inkluderingsgaranti som skall garantera alla dem som klarar av att arbeta en plats i arbetslivet. Garantin är viktig inte minst för dem med funktionsnedsättning som inte kan arbeta till 100 procent.”

Pengarna finns i statsbudgeten, eftersom sjukförsäkringen genererar miljardöverskott till staten varje år, konstaterar de:

”Den stora frågan är hur det är ställt med den politiska viljan att modernisera arbetslinjen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA