Optimistisk budget med nya statliga jobb

BUDGETEN2005-09-20

Statliga jobb åt arbetslösa akademiker, nya jobb inom åldringsvården och höjt tak för lönebidrag till arbetshandikappade. Det är några inslag i den optimistiska budgetproposition regeringen och stödpartierna lagt fram idag.

Finansminister Pär Nuder målade en ljus framtidsbild när han presenterade budgetpropositionen för riksdagen.

– För första gången på lång tid innehåller budgeten inga nya besparingar. Vi kan sätta punkt för den ekonomiska krisen som vi gick igenom under 90-talet.

Han förklarade att tillväxten tagit fart inom den mer sysselsättningsintensiva inhemska ekonomin vilket kommer att påverka arbetsmarknaden positivt. Att det inte blivit fler nya jobb tidigare förklarade Pär Nuder med att tillväxten hittills skett inom exportsektorn, som kan expandera utan nyanställningar.

Han berättade också att överskottet i de offentliga finanserna var 1,4 procent jämfört med förmodade 0,7 procent i vårpropositionen.

För att minska arbetslösheten bland akademiker ska 360 miljoner kronor användas till att tidigarelägga anställningar inom statliga myndigheter inför den kommande generationsväxlingen.

Därutöver utlovade Pär Nuder ytterligare ett antal nya statliga jobb åt arbetslösa akademiker:

·     Skatteverket får pengar till att anställa 420 personer under 2006 och 2007 för att förbättra skattekontrollen.

·     Försäkringskassan ska kunna anställa 300 personer och Ams 500 personer under 2006 och 2007 för att höja kvalitén och öka kontrollen.

·     Inom kultursektorn ska det inrättas 600 nya arbeten under 2006 och 2007 för att registrera, restaurera och konservera museisamlingarna. Statens fastighetsverk får möjlighet att anställa 50 personer.

·     Länsstyrelserna ska få förstärkning med 100 personer för ökad tillsyn och 210 personer ska anställas för ett traineeprogram för att få kompetent arbetskraft till Länsstyrelserna.

·     Tullverket får anställa 50 personer för att förbättra gränskontrollen.

Dessutom inrättas 100 nya notarieplatser vid domstolarna under 2 år och förvaltningsutbildningen för invandrare med akademisk examen får 120 nya platser 2006.

· Ams ska inrätta 4 000 praktikplatser för att ge arbetslösa akademiker praktik inom i första hand småföretag. 20 000 tjänster, kallade ”plusjobb”, ska höja kvalitén inom äldreomsorgen. Dessutom ska det inrättas 10 000 utbildningsvikariat inom sjukvården och omsorgen.

·     För arbetslösa ungdomar som saknar fullständig gymnasieutbildning inrättas 3 000 lärlingsplatser, vari även studier i kärnämnen ingår.

Högskolan ska byggas ut med 17 500 platser fram till 2007 och anslagen till högskoleutbildningen ökar med 130 miljoner kronor 2006 och ytterligare 135 miljoner kronor 2007.

·     Taket för lönebidrag till arbetshandikappade höjs från 15 200 kronor till 16 700 kronor i månaden från 1 januari 2007.

·     Taket för sjukförsäkringen höjs från 24 800 kronor till 33 100 kronor i månaden den 1 juli 2006.

·     Barnbidraget höjs från den 1 oktober i år med 100 kronor i månaden för familjer med ett barn, med 300 kronor för en tvåbarnsfamilj och med 500 kronor mer i månaden för en trebarnsfamilj.

Budgeten innehåller också satsningar för att minska sjukfrånvaron, bland annat ska Ams och Försäkringskassan genomföra ett pilotprojekt i ett begränsat geografiskt område för att hitta sätt att få långtidssjuka tillbaka i arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA