"Orimligt slita ut folk"

ST2005-08-19

– Det är inte rimligt att låta folk slita ut sig på det viset, säger STs avdelningsordförande Helmut Moser sedan det kommit fram att en planeringssekreterare på Migrationsverket fått ut
285 000 kronor i övertidsersättning förra året.

Planeringssekreterarens övertidsersättningar har uppmärksammats därför att han är sambo med verkets generaldirektör Janna Valik. Men övertidsarbetet har inte beordrats eller godkänts av generaldirektören.

– Det är ett rent chefsansvar på den lokala enheten. Vi har inte full kontroll över övertiden, konstaterar Helmut Moser och beklagar att facket inte längre kan påverka övertidsuttaget.

– Vi har en klar arbetsmiljöpolicy som säger att det inte ska förekomma övertidsuttag på mer än 150 timmar per år. Men enligt Alfa (det allmänna löne- och förmånsavtalet på det statliga området) kan arbetsgivaren träffa enskilda överenskommelser om övertid. Men då ska vi informeras.

Någon information har ST inte fått i det här fallet, och för Helmut Moser är det framför allt omsorgen om den enskilda individen som brister. Planeringssekreteraren i Malmö jobbade under 2004 övertid 600 timmar.

– Det var en bättre form när vi var tvungna att skriva på och godkänna högre övertidsuttag. Obekvämare, men bättre, säger han.

Några fackliga möjligheter att gå vidare med det enskilda fallet ser han inte. Övertidsuttaget i Migrationsverket i stort ligger på en rimlig nivå. På den enhet som brukar ha mest övertidsuttag, förvarsenheten, ligger man på ett genomsnitt av elva timmar per anställd de senaste fem månaderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA