Oro bland postens anställda

FRANKRIKE2004-05-13

Rationaliseringar och stora pensionsavgångar skapar oro hos personalen vid den franska posten. Fackförbunden genomför därför strejkaktioner under våren.

Posten i Frankrike är en av landets största arbetsgivare med sina 300 000 anställda.

Fram till år 2010 ska en tredjedel av personalstyrkan gå i pension. Postledningen har meddelat att bara en av två pensionärer kommer att ersättas. Samma regel ska gälla inom hela statsförvaltningen, enligt regeringen.

Samtidigt har Posten som mål att bli &quoteEuropas modernaste&quote. 3,4 miljarder euro har
avsatts för att göra postgången mer effektiv och förse landets 130 postsorteringscentraler med en helt ny maskinpark.

– Posten kommer att utsättas för konkurrens och det vore ett självmord att inte möta den genom rationaliseringar. Men vi kräver tydligare besked om vad som ska hända med oss anställda. Det säger Didier Rossi, som företräder de postanställda hos Force Ouvrière, FO.

FO har tillsammans med flera andra fackförbund varslat om en endagsstrejk på postsorteringscentralerna i mitten av maj.

Didier Rossi berättar att många upplever att deras arbetsvillkor har försämrats och att stressen har ökat. Under förra året minskade antalet anställda med 2400 personer och det sätter sina spår.

Fackförbunden är också bekymrade över att Posten ska förvandlas till ett &quotestorindustriellt företag&quote, som mest värnar om de penningstinna kunderna. Men på huvudkontoret säger man att ledningens policy är att Posten ska förbli ett företag i allmänhetens tjänst. Det finns idag 17 000 postkontor och de flesta ska vara kvar.

– Det finns absolut ingen vilja att förvandla Posten på det sätt ni har gjort i Sverige, säger en anonym representant för det offentliga bolaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA