Oro inför finsk övergång till digital post

FINLAND2016-11-17

Finska staten ska gå över till digital posthantering om drygt ett år. Medborgarna ska i framtiden få all statlig post till en digital postlåda. Många är oroliga inför övergången, rapporterar Yle.

Många pensionärsföreningar som fått beskedet om digitaliseringen har hört av sig till regeringen med stor oro, skriver Finlands public service-nyheter Yle. De flesta av dem som inte äger en dator är äldre, och gruppen ökar hela tiden. Var femte medborgare är över 65 år och år 2030 närmar sig gruppen 30 procent.

”Det här blir en stor utmaning, hur man garanterar service till alla dem som inte lär sig och inte har tillgång till nätet. Det måste myndigheterna ha ett svar på. Det räcker inte med att entusiastiskt föra utvecklingen framåt”, säger Svenska pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback till Yle.

Också personer med olika typer av funktionsnedsättningar har uttryckt oro för den kommande digitala posthanteringen.

Men kommun- och reformminister Anu Vehvilänen är entusiastisk inför den kommande digitaliseringen av statens tjänster:

”Det är egentligen bara frågan om att använda e-post. Men förstås har vi traditionellt varit vana vid att myndighetsärenden kommer per post som traditionella brev”, säger hon till Yle.

Det handlar också om stora besparingar för finska staten. Pappersposten kostar enligt Yle 25 miljoner euro varje år. Den nya digitala postlådan är inte heller bara en e-postadress. Inom ramen för det nya systemet kommer att finnas en kundtjänst bakom ett starkt identifieringsskydd. Tjänsterna ska också fungera för smarta mobiler, som levererar aviseringar från postlådan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA