Oro för säkerheten på webben

INTERNET2010-10-25
Många svenskar undviker att göra saker på webben av oro över bristande säkerhet. Var tionde person avstår från att lämna ut personlig information till myndigheter över nätet, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

Drygt var femte person i åldern 16-74 år undvek att köpa eller beställa något på Internet under perioden från april förra året till och med mars i år. Anledningen var att de kände oro för säkerheten. 13 procent undvek av samma anledning att göra sina bankärenden på webben och var tionde person avstod från att lämna ut personlig information till myndigheter på internet. Oro för säkerheten är större bland kvinnor än bland män, visar SCBs statistik.

Trots att många känner oro över bristande säkerhet är e-handeln utbredd, enligt SCB. Två av tre har köpt eller beställt varor eller tjänster via Internet någon gång under mätperioden. Vanligast är det i åldrarna 25-44 år. Bland dem handlar fyra av fem via Internet. Äldre kvinnor är den grupp som handlar minst på Internet. Av kvinnor i åldern 65-74 år handlade var fjärde på webben under mätperioden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad IT
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.