Införandet av tre öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen har lett till att fler pappor tar ut föräldraledighet.
Bild: Mostphotos
Införandet av tre öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen har lett till att fler pappor tar ut föräldraledighet.

Öronmärkta månader får pappor att ta ledigt

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2019-05-15

Införandet av tre öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen har lett till att fler pappor tar ut föräldraledighet, visar en ny rapport från Försäkringskassan.

De tre reserverade månaderna i föräldraförsäkringen har bidragit till ett mer jämställt uttag av föräldrapenning. Efter införandet av den tredje reserverade månaden har fyra av tio pappor tagit ut minst tre månader med föräldrapenning när barnet fyllt två år, konstaterar Försäkringskassan i rapporten.

Ända sedan föräldraförsäkringen infördes har mammorna tagit ut den största delen av föräldrapenningen. Ett viktigt jämställdhetspolitiskt mål är att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten. För att få fler män att ta ut pappaledighet har etappvis reserverade dagar införts i föräldraförsäkringen. Den första reserverade månaden infördes 1995, den andra 2002 och den tredje 2016.

Försäkringskassans analys visar att vissa grupper av föräldrar har påverkats mer än andra. Det är framför allt pappor med medelhög utbildningsnivå som har påverkats av införandet av den tredje reserverade månaden. Pappor med lägre utbildningsnivå har inte påverkats i lika stor utsträckning.

”De reserverade månaderna har ökat pappors uttag av föräldrapenning. Men mycket annat påverkar föräldrars uttag, bland annat ser normer och förväntningar på föräldrarnas roller olika ut i olika grupper och kan ha betydelse för föräldrarnas beslut. För oss är det viktigt att arbeta för att alla föräldrar har en god kunskap om föräldraförsäkringen och vilka möjligheter och konsekvenser den ger”, kommenterar Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Olof (ej verifierad) fre, 05/17/2019 - 11:40
Intressant om det finns så tydliga effekter. Det jag undrar, som så ofta när detta kommer på tal, är om det sker någon förändring av faktisk tid tillsammans med barnen, vilket inte nödvändigtvis är detsamma som uttag av föräldrapenning.
Händer det något med utnyttjandet av föräldraledighet som inte ersätts med föräldrapenning?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA