Införandet av tre öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen har lett till att fler pappor tar ut föräldraledighet.
Bild: Mostphotos.
Införandet av tre öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen har lett till att fler pappor tar ut föräldraledighet.

Öronmärkta månader får pappor att ta ledigt

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2019-05-15
Införandet av tre öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen har lett till att fler pappor tar ut föräldraledighet, visar en ny rapport från Försäkringskassan.

De tre reserverade månaderna i föräldraförsäkringen har bidragit till ett mer jämställt uttag av föräldrapenning. Efter införandet av den tredje reserverade månaden har fyra av tio pappor tagit ut minst tre månader med föräldrapenning när barnet fyllt två år, konstaterar Försäkringskassan i rapporten.

Ända sedan föräldraförsäkringen infördes har mammorna tagit ut den största delen av föräldrapenningen. Ett viktigt jämställdhetspolitiskt mål är att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten. För att få fler män att ta ut pappaledighet har etappvis reserverade dagar införts i föräldraförsäkringen. Den första reserverade månaden infördes 1995, den andra 2002 och den tredje 2016.

Försäkringskassans analys visar att vissa grupper av föräldrar har påverkats mer än andra. Det är framför allt pappor med medelhög utbildningsnivå som har påverkats av införandet av den tredje reserverade månaden. Pappor med lägre utbildningsnivå har inte påverkats i lika stor utsträckning.

”De reserverade månaderna har ökat pappors uttag av föräldrapenning. Men mycket annat påverkar föräldrars uttag, bland annat ser normer och förväntningar på föräldrarnas roller olika ut i olika grupper och kan ha betydelse för föräldrarnas beslut. För oss är det viktigt att arbeta för att alla föräldrar har en god kunskap om föräldraförsäkringen och vilka möjligheter och konsekvenser den ger”, kommenterar Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Olof (ej verifierad) fre, 05/17/2019 - 11:40
Intressant om det finns så tydliga effekter. Det jag undrar, som så ofta när detta kommer på tal, är om det sker någon förändring av faktisk tid tillsammans med barnen, vilket inte nödvändigtvis är detsamma som uttag av föräldrapenning.
Händer det något med utnyttjandet av föräldraledighet som inte ersätts med föräldrapenning?
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.