Osäker prognos om flyktingmottagande

FLYKTINGAR2016-04-28

När Migrationsverket gör en uppdaterad prognos för flyktingmottagandet är huvudalternativet att Sverige kommer att ta emot 60 000 asylsökande både i år och nästa år. Men prognosen är osäker.

Enligt FNs flyktingorgan UNHCR har tre gånger så många människor tagit sig över Medelhavet hittills i år än under samma period 2015. Drivkrafterna för att söka skydd i Europa har inte minskat, men Migrationsverkets prognos för flyktingmottagandet bygger på att det har blivit betydligt svårare att ta sig till norra Europa och Sverige.

”Det som gör det så svårt för asylsökande att ta sig igenom Europa nu är främst att västra Balkanrutten är helt stängd, och EUs nya överenskommelse med Turkiet. De här kontrollåtgärderna gör att vi nu tror att färre människor kommer till Sverige i år för att söka asyl”, skriver Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

Under första kvartalet i år tog Sverige emot drygt 9 000 asylsökande. Det är en mycket kraftig minskning jämfört med situationen under hösten. Det är bara en dryg tiondel av antalet asylsökande under det sista kvartalet 2015. På grund av osäkerheten om utvecklingen redovisar Migrationsverket tre scenarier till regeringen – ett nedre scenario på 40 000, ett planeringsscenario på 60 000 och ett beredskapsscenario på 100 000 asylsökande under 2016. Av dem är planeringsscenariot det som tills vidare ligger till grund för myndighetens planering.

”Det ser just nu ut som om effekterna av EU:s och enskilda medlemsländers kontrollåtgärder håller i sig en tid, och att färre asylsökande därför kommer att nå Sverige i år. Vi kan dock inte helt räkna bort möjligheten att kontrollåtgärderna faller, eller att något annat oväntat sker, så att människor återigen kan ta sig genom Europa”, skriver Mikael Ribbenvik.

Effekterna från höstens stora mottagande kommer enligt myndigheten att påverka asylsystemet under flera år framöver. Just nu har Migrationsverket 170 000 personer inskrivna, varav mer än 140 000 väntar på ett asylbeslut. Av dem är över 30 000 ensamkommande barn.

Att prognosen skrivs ned väntas ha effekter på myndighetens ekonomi först i slutet av året. Migrationsverkets bedömning är att man kan betala ut 6 miljarder mindre i ersättningar och bostadskostnader än tidigare beräknat, vilket innebär en neddragning av den totala budgeten med omkring tio procent.

Och även om effektiviteten ökar i asylprocessen så väntas de genomsnittliga handläggningstiderna öka från nio till tolv månader innan de minskar, skriver myndigheten. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA