Osäkert om det som skrivs är offentligt

ÖPPENHET2014-09-17
Det är oklart om innehållet på myndigheters intranät faller under offentlighetsprincipen. Justitiekansler Anna Skarhed bedömer att inlägg inte ska ses som allmänna handlingar, men känner inte till några rättsfall där frågan prövats.

Vem som helst kan begära ut innehållet i en myndighets interna debatt på ett intranät. Om myndigheten skulle vägra att lämna ut det ställs frågan på sin spets: är materialet allmän handling, som måste lämnas ut efter en sekretessprövning?

Handlingar som upprättas på en myndighet blir allmänna när de har färdigställts, slutbehandlats. Men det finns väldigt lite praxis om när en handling ska anses ha fått sin slutliga form, säger Lina Forselius, byråchef på Justitieombudsmannen, JO.

Hon har intrycket att myndigheter har olika uppfattningar om rättsläget. JO har dock inte prövat något fall, och Lina Forselius vill inte ta ställning för egen del. Om myndigheten lägger ut offentliga policies eller länkar till allmänna handlingar är det materialet självklart allmänna handlingar även på intranätet, säger hon.

– Men om hela intranätet är allmänna handlingar uppkommer en mängd följdfrågor. Menar man varje möjlig skärmdump? Ska varje enskild sida registreras?

Hos Justitiekanslern har man inte heller haft något fall. Justitiekansler Anna Skarhed säger dock att hon »har svårt att tro att intranät skulle betraktas som allmän handling«.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Yttrandefrihet IT
Inlagt av Niklas (ej verifierad) ons, 03/18/2015 - 15:35
På vilket sätt menar man att dessa handlingar inte skulle vara färdigställda eller omhändertagna för arkivering?

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.