Östasiatiska kräver egen chef

MUSEER2005-05-17

Förhandlingarna om ny chef på Östasiatiska Museet har strandat. Personalen vill ha egen chef medan ledningen anser att de kan fortsätta dela chef med Medelhavsmuseet.

– Det har varit kärvt nu i åtta månader med gemensam chef och vi ser ingen ljusning framöver heller, säger Björn Palmqvist som är STs företrädare på Östasiatiska.

Östasiatiska Museet i Stockholm har delat chef med bland annat Medelhavsmuseum sedan förre chefen Magnus Fiskesjö slutade förra hösten. Överintendent Eva Gesang-Karlström. har nu föreslagit att Östasiatiska museet ska dela chef med Medelhavsmuseet i ytterligare tre år. Förslaget gick till lokal förhandling med ST och Saco.

– Det har inte fungerat bra med gemensam chef. Personalen är stressad och vi känner att museet saknar en riktning att arbeta efter, fortsätter Björn Palmqvist. Chefen har varit för lite närvarande här, vilket lett till att de fyra enhetscheferna fått ta på sig mer ansvar. Det har vi för små marginaler för att klara och det går ut över arbetsmiljön.

Den nuvarande chefen för Medelhavsmuseet, Sanne Houby-Nielsen, är förutom chef för två museer även kunskaps- och utställningsansvarig på Medelhavsmuseet. Dessutom befinner sig båda museerna i ett återuppbyggnadsskede efter omfattande reparationer.

Tidigare har Östasiatiska delat chef med Etnografiska Museet men i december förra året hoppade denne av med motiveringen att det blev för mycket jobb.

– En överväldigande majoritet av de anställda på både Östasiatiska och Medelhavsmuseet är mot att dela chef, berättar Björn Palmqvist. Facken har begärt att cheftjänsten ska utlysas men vår högsta chef har sagt nej. Eftersom de lokala förhandlingarna brutit samman har vi begärt central förhandling.

Fakta

Östasiatiska Museet ingår i Statens museer för världskultur, SMVK. Dit hör också Etnografiska museet, Medelhavsmuseet i Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg. Chef för SMVK är Eva Gesang-Karlström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA