Östersjösamarbete mot människohandel

INTERNATIONELLT2019-10-03
Jämställdhetsmyndigheten deltar i ett tvåårigt projekt där Sverige tillsammans med andra Östersjöländer ska arbeta för att stoppa människohandel för tvångsarbete.

Projektet Cape har enligt ett pressmeddelande från myndigheten tagits fram av Jämställdhetsmyndigheten i samarbete med en aktionsgrupp mot människohandel inom Östersjöstaternas råd. Syftet är bland annat att öka svenska myndigheters kännedom om människohandel och tvångsarbete.

Kunskapen om människohandel för tvångsarbete relativt låg i Sverige, konstaterar Jämställdhetsmyndigheten. Trots att Sverige har kriminaliserat alla former av människohandel och människoexploatering är antalet åtal för sådana brott lågt.

”Brott mot lagar och regler på arbetsplatser som restauranger, byggen eller städföretag får konsekvenser, inte bara för individer som faller offer för eventuell exploatering utan även för samhället och arbetsmarknaden i stort. Samtidigt ställs myndigheter i dag inför nya problem som kräver bredare kunskap och nya arbetssätt. Ett sådant problem kan vara tvångsarbete och arbetskraftsexploatering”, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Under de två år projektet ska pågå ska Cape bidra till att

  • öka myndigheters kännedom om människohandel för tvångsarbete,
  • stärka relevanta myndigheters kompetens i frågor kopplade till tvångsarbete.
  • genomföra en studie kring varför det är få åtal i Sverige gällande människohandel för tvångsarbete samt att undersöka vilka eventuella hinder som står i vägen för fler åtal.

Cape

Förkortningen Cape står för Competence building, Assistance provision and Prosecution of labour exploitation cases in the Baltic Sea Region.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.