Otillräckligt anslag till ny försäkringsmyndighet

BUDGET2004-09-21
Den nya myndigheten Försäkringskassan som inrättas den 1 januari 2005 får ett ökat anslag det första året. Men det är otillräckligt, anser Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.
Av:  Christian Örjestål

Försäkringskassan är den gemensamma myndighet som bildas då Riksförsäkringsverket och landets försäkringskassor samlas under en myndighet: Försäkringskassan.

Den nya myndigheten ges för budgetåret 2005 ett anslag på 7,1 miljarder kronor. Det är en viss ökning jämfört med 2004 då anslagen för Riksförsäkringsverket och försäkringskassorna slutade på 6,9 miljarder kronor. Men från 2006 räknar regeringen med att kunna sänka anslaget.

 – Det behövs mer pengar om vi ska kunna klara av handläggningen och samtidigt ge de anställda en lön de är värda, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.

Under 2006 räknar regeringen med att sänka anslaget till 6,7 miljarder kronor. 2007 beräknas anslaget sänkas ytterligare till 6,6 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.