Foto: Magnus Rönnkvist/Mostphotos.
Foto: Magnus Rönnkvist/Mostphotos.

Över 700 nyutbildade börjar jobba som poliser

POLISEN2021-11-22
I dag påbörjar 707 nyutbildade poliser sin tjänstgöring i landets olika lokalpolisområden, enligt ett pressmeddelande. Av de nya poliserna är 228 kvinnor och 479 män.

”Jag vill hälsa alla de nya poliserna varmt välkomna. Tillsammans med sina kollegor kommer de utgöra en viktig del i vårt brottsbekämpande uppdrag. Huvuddelen av polisassistenterna kommer tillföras lokalpolisområdena och arbeta för att säkerställa säkerheten och tryggheten i lokalsamhället. Polismyndigheten växer och i takt med att vi blir fler poliser kommer den polisiära lokala närvaron i landet fortsätta att öka”, betonar rikspolischef Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Vid sidan av grundutbildningen finns fler vägar till att bli polis. Den funktionsinriktade polisutbildningen riktar sig till personer med akademisk examen som ska arbeta inom områden där verksamheten har ett särskilt behov av specialistkompetens med polisiära befogenheter, till exempel som utredare, analytiker och forensiker. Det finns också en verksamhetsintegrerad polisutbildning med något lägre studietakt som riktar sig till polisens civilanställda. Utbildningen genomförs parallellt med det ordinarie arbetet under 2,5 år. Därefter genomförs en aspirantutbildning som avslutas med en anställning som polis i ett lokalpolisområde.

Polisen har drygt 34 000 anställda

Polis­myndigheten var 34 089 anställda per den 31 oktober 2021, varav 21 169 poliser och 12 920 civilanställda.

Personalomsättningen på poliser de senaste 12 månaderna är totalt 3,3 procent, varav avgångar exklusive pension är 1,3 procent.

125 poliser har återanställts under året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.