Överbeläggning på öppna anstalter

KRIMVÅRD2006-11-22

Allt fler av Kriminalvårdens anstalter tvingas härbärgera fler intagna än de har platser för. På många håll räcker inte ens reservplatserna till. Störst är problemen på anstalterna i de lägsta säkerhetsklasserna.

Fosieanstalten i Skåne hade i oktober 88 intagna på 71 platser, Halmstad 77 intagna på 75 platser, Täby 52 intagna på 51 platser, Färingsö 44 intagna på 43 platser – totalt var 99 procent av de ordinarie platserna på anstalterna i säkerhetsklass E belagda i oktober.

På de öppna anstalterna, säkerhetsklass F, var beläggningen 98 procent. Smälteryd, Vänersborg och Roxtuna är exempel på anstalter med fler intagna än vad ordinarie och beredskapsplatser egentligen ska räcka till.

På anstalterna med högsta säkerhetsklassning var beläggningen 95 procent.

På landets häkten sitter flera hundra intagna i väntan på att placeras på anstalt. Av 241 som väntade på placering den 1 november hade drygt 120 väntat mer än en vecka. Annars var medelbeläggningen i oktober i år något lägre än den varit i oktober de närmast föregående åren. Beläggningen av ordinarie häktesplatser var 96 procent. Däremot ökade antalet inskrivningar vid landets häkten med åtta procent under oktober.

Trycket på frivården fortsätter att växa. Medelantalet frivårdsklienter ökade till 13 573 i oktober, 78 fler än i oktober i fjol. Antalet personutredningar som gjordes av frivården under oktober var drygt nio procent fler än under oktober förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA