Översyn av regler om återkrav

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-01-20

Försäkringskassan ser över sina regler för återbetalningskrav. Meningen är att det ska bli enklare att betala tillbaka pengar som betalats ut felaktigt.

Försäkringskassans återkrav för utbetalade ersättningar och bidrag uppgår till flera miljarder kronor, skriver Dagens Nyheter, DN. Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att se över sina regler.

I första hand är det krav som gäller bostadsbidrag och underhållsstöd som ska granskas. Totalt beräknas Försäkringskassan ha återkrav motsvarande cirka tre miljarder kronor.

”Vi har redan sett att det inte är helt enkelt att snabbt betala tillbaka till oss. Det borde finnas möjlighet att betala tillbaka snabbare för dem som kan. Dels slipper kunden då räntan som börjar ticka, dels hinner det inte gå tid som kanske leder till att kunden är i en annan ekonomisk situation”, säger Fredrik Falk, chef för enheten för betalningar på Försäkringskassans huvudkontor, till DN.

Försäkringskassan ska också se över hur reglerna för eftergift och återkrav fungerar i praktiken. En frågeställning är om det är svårare eller lättare att få eftergift för vissa bidrag. Samma sak ska kontrolleras för kön, åldersgrupper samt för olika hushållstyper.

Mer än hälften av återkraven för sjukpenning och aktivitetsstöd beror på misstag av myndighetens egen personal. Men det finns inga planer på att avstå från att driva in det felaktigt utbetalade beloppet av den anledningen.

”Vi måste agera inom lagstiftningen. Det viktigaste är ändå att det blir rätt från början så att vi slipper de här återkraven”, säger Fredrik Falk till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA