Övertiden fortsätter att öka

ARBETSTID2013-04-22

Uttaget av övertid på svensk arbetsmarknad fortsätter att öka, konstaterar TCO. Enligt organisationen är övertidsarbetet skadligt både för hälsan och för arbetsmarknaden.

TCOs rapport om övertiden bygger på siffror i arbetskraftsundersökningarna från Statistiska Centralbyrån, SCB. Rapporten visar att 20 procent av tjänstemännen och 15 procent av arbetarna arbetade övertid under 2012. Var tjugonde anställd arbetade övertid utan betalning.

Totalt motsvarar övertidsuttaget enligt TCO 117 000 till 150 000 heltidsjobb:

”Det är ett stort problem att det stora övertidsarbetet inte slår ut i fler nyanställningar snabbare. Det stora övertidsarbetet är också i längden ohållbart i ett hälsoperspektiv. Stressen är redan för hög i vårt arbetsliv”, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Övertidsarbete är vanligare bland män, 4,3 procent av den totala arbetstiden mot 3,1 bland kvinnor. Den är också, som tidigare år, högre i privat än i offentlig sektor. Andelen anslutna till TCO-förbund som arbetar obetald övertid är dubbelt så hög i privat än offentlig sektor.

TCO föreslår tre konkreta åtgärder för att möta problemen med högt övertidsuttag:

• Arbetsgivare som vill fortsätta att använda sig av lagens tak på 200 timmars övertid per år måste korta veckoarbetstiden för heltid till 35 timmar
• Övertid överstigande 150 timmar skall kompenseras med ledighet
• Alla arbetstagare får en arbetstidsbank ur vilken man kan ta ut ledighet i timmar med kort varsel

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA