Ovissheten gör att Polisen tappar anställda

POLISEN2015-11-02

Ovissheten på de länskommunikationscentraler som ska läggas ned har lett till att anställda söker sig därifrån. ”Arbetsbelastningen för dem som är kvar börjar bli på gränsen till ohållbar på vissa orter, till exempel i Kalmar”, säger Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen.

I februari fick personalen på länskommunikationscentralen i Kalmar veta att centralen skulle läggas ned. Det har följts av en lång tid av oro för de anställda. Ovissheten har lett till att flera av de 36 personer som var anställda i januari 2015 har slutat och sökt andra jobb. Det har också varit en del naturliga avgångar.

– Läget är ansträngt. Det beror både på underbemanningen och oron och ovissheten över nedläggningen och omorganisationen, säger Daniel Gyllander, sektionsordförande för ST inom Polisen i Kalmar län.

Enligt honom har länskommunikationscentralens personal arbetat 700 timmar övertid under sommaren, vilket motsvarar två heltidstjänster.

– Ibland har passen bemannats under den så kallade säkerhetsnivån, framför allt under natt och helger. Men det som har varit värst för medarbetarna är att de inte alltid har fått veta när de kan sluta.

Att anställa är inte aktuellt. Det tar fyra till fem månader att utbilda en operatör och enligt tidsplanen ska länskommunikationscentralen läggas ned i april. 

Arbetsgivaren har i stället försökt möta krisen genom att ändra arbetstiderna och förlänga vissa pass till tio eller tolv timmar. Men läget är fortfarande ansträngt.

– Övertidsuttaget har fortsatt efter sommaren och bemanningen är fortfarande på en lägstanivå.

När det var som värst var de 25 anställda. I augusti beslutade arbetsgivaren att kommendera in sju anställda, både poliser och civila. Men av olika skäl blev det bara fyra personer som kom in på heltid, enligt Daniel Gyllander.

– Situationen är uppgiven just nu. Ärligt talat vet jag inte hur arbetsgivaren tänker fylla upp hålet.

Ombildningen av länskommunikationscentralerna till sju regionledningscentraler är det mest problematiska just nu, även om oron är stor i hela polisorganisationen, konstaterar Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen.

– Situationen har lett till att anställda slutar och de som jobbar kvar får en hög arbetsbelastning. De är minimibemannade och jobbar övertid. Vi är på gränsen för vad som är en godtagbar arbetsmiljö på länskommunikationscentralerna.

Marie Jarnerus, chef för ledningscentralen, bekräftar att det är ett knepigt läge.

– Det är klart att vi vill ha en dräglig arbetssituation även under omställningen. Men det är svårt, för polisområdet har fullt upp och då kan det vara svårt att få loss folk. Då blir det övertid som man får ta till.

Hon kan inte svara på exakt när medarbetarna får veta vad de får för arbetsuppgifter efter nedläggningen. Hon säger att många av dem som arbetar på länskommunikationscentralen kommer att kunna söka tjänster på det kontaktcenter som kommer att startas i Kalmar.

– I övrigt får man matcha kompetens med arbetsuppgifter som finns och är vakanta i regionen.

Polisens nya organisation

  • De länskommunikations­centraler som läggs ned är de i Dalarnas, Värmlands, Gävleborgs, Västmanlands, Jämtlands, Norrbottens, Väster­norrlands, Gotlands, Kalmars, Hallands, Södermanlands och Jönköpings län.
  • Regionledningscentralerna ska finnas i de nya regionernas huvudorter: Umeå, Uppsala, Örebro, Stockholm, Göteborg, Linköping och Malmö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA