I en ändringsbudget för 2021 föreslår regeringen att länsstyrelserna ska få ett ökat anslag med 175 miljoner kronor.
Bild: Gamma-Man/Mostphotos
I en ändringsbudget för 2021 föreslår regeringen att länsstyrelserna ska få ett ökat anslag med 175 miljoner kronor.

Pandemilag kan ge pengar till rekrytering av personal

LÄNSSTYRELSERNA2021-01-26
Den nya pandemilagen ger länsstyrelserna befogenheter att kontrollera att olika typer av verksamheter följer coronarestriktionerna. Nu föreslår regeringen ett ökat budgetanslag med 175 miljoner kronor under 2021, varav en del väntas gå till rekrytering av personal, enligt ett pressmeddelande.

Den nya pandemilagen gör att länsstyrelserna behöver rekrytera personal för att kunna utöva tillsyn på exempelvis simhallar, butiker och gym.

I en ändringsbudget för 2021 föreslår regeringen därför att länsstyrelserna ska få ett ökat anslag med 175 miljoner kronor. Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska pengarna bland annat kunna användas till att rekrytera personal för tillsynsuppdraget.

Pandemilagen började gälla 10 januari och gäller än så länge till och med 30 september.

En annan myndighet som föreslås få ett extra anslag under året på grund av coronapandemin är Läkemedelsverket.

Myndigheten föreslås få 24,6 miljoner kronor utöver redan anslagna budgetmedel för att ta fram ett övergripande informationssystem över hur tillgången och efterfrågan på läkemedel i Sverige ser ut.

Tanken med det är att försöka undvika att det blir brist på läkemedel i regionerna, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Samtliga förslag är del av en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna inom det så kallade Januariavtalet, Centerpartiet och Liberalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.