I en ändringsbudget för 2021 föreslår regeringen att länsstyrelserna ska få ett ökat anslag med 175 miljoner kronor.
Bild: Gamma-Man/Mostphotos
I en ändringsbudget för 2021 föreslår regeringen att länsstyrelserna ska få ett ökat anslag med 175 miljoner kronor.

Pandemilag kan ge pengar till rekrytering av personal

LÄNSSTYRELSERNA2021-01-26

Den nya pandemilagen ger länsstyrelserna befogenheter att kontrollera att olika typer av verksamheter följer coronarestriktionerna. Nu föreslår regeringen ett ökat budgetanslag med 175 miljoner kronor under 2021, varav en del väntas gå till rekrytering av personal, enligt ett pressmeddelande.

Den nya pandemilagen gör att länsstyrelserna behöver rekrytera personal för att kunna utöva tillsyn på exempelvis simhallar, butiker och gym.

I en ändringsbudget för 2021 föreslår regeringen därför att länsstyrelserna ska få ett ökat anslag med 175 miljoner kronor. Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska pengarna bland annat kunna användas till att rekrytera personal för tillsynsuppdraget.

Pandemilagen började gälla 10 januari och gäller än så länge till och med 30 september.

En annan myndighet som föreslås få ett extra anslag under året på grund av coronapandemin är Läkemedelsverket.

Myndigheten föreslås få 24,6 miljoner kronor utöver redan anslagna budgetmedel för att ta fram ett övergripande informationssystem över hur tillgången och efterfrågan på läkemedel i Sverige ser ut.

Tanken med det är att försöka undvika att det blir brist på läkemedel i regionerna, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Samtliga förslag är del av en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna inom det så kallade Januariavtalet, Centerpartiet och Liberalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA