Pandemin ökade den sociala snedrekryteringen

HÖGSKOLAN2021-08-27

Pandemin har förstärkt den sociala snedrekryteringen till högskolan, konstaterar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, i en ny rapport. Överrepresentationen för vissa grupper har blivit ännu större, visar rapporten.

UKÄ har på regeringens uppdrag följt upp vilka konsekvenser beslut och insatser med anledning av pandemin har fått för högskolans verksamhet. Smittspridningen av covid-19 ledde tidigt till att många unga blev helt eller delvis arbetslösa, konstaterar UKÄ.

Utsikterna på arbetsmarknaden blev enligt rapporten samtidigt generellt sett mycket sämre för unga. Därför satsade regeringen redan under våren 2020 på omfattande utbyggnader av högskolan. Sammantaget ledde detta till att rekordmånga sökte sig till högskolan hösten 2020.

De sociala grupper som redan före pandemin var överrepresenterade på högskolan sökte sig i högre grad än andra grupper till högskolan under pandemin. Det gäller både 19-åringarnas övergång till högskolan och den sociala sammansättningen av de unga nybörjarstudenterna. Den sociala snedrekryteringen till högskolan förstärktes alltså i pandemins första fas.

UKÄ har inte funnit något stöd för hypotesen att de ungas besvärligare situation på arbetsmarknaden skulle få nya grupper att söka sig till högskolan, och därmed minska den sociala snedrekryteringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona Högskolan

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA