Pandemin ökade den sociala snedrekryteringen

HÖGSKOLAN2021-08-27
Pandemin har förstärkt den sociala snedrekryteringen till högskolan, konstaterar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, i en ny rapport. Överrepresentationen för vissa grupper har blivit ännu större, visar rapporten.

UKÄ har på regeringens uppdrag följt upp vilka konsekvenser beslut och insatser med anledning av pandemin har fått för högskolans verksamhet. Smittspridningen av covid-19 ledde tidigt till att många unga blev helt eller delvis arbetslösa, konstaterar UKÄ.

Utsikterna på arbetsmarknaden blev enligt rapporten samtidigt generellt sett mycket sämre för unga. Därför satsade regeringen redan under våren 2020 på omfattande utbyggnader av högskolan. Sammantaget ledde detta till att rekordmånga sökte sig till högskolan hösten 2020.

De sociala grupper som redan före pandemin var överrepresenterade på högskolan sökte sig i högre grad än andra grupper till högskolan under pandemin. Det gäller både 19-åringarnas övergång till högskolan och den sociala sammansättningen av de unga nybörjarstudenterna. Den sociala snedrekryteringen till högskolan förstärktes alltså i pandemins första fas.

UKÄ har inte funnit något stöd för hypotesen att de ungas besvärligare situation på arbetsmarknaden skulle få nya grupper att söka sig till högskolan, och därmed minska den sociala snedrekryteringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.