Det blir inga julmarknader på Skansen i år.
Bild: Mostphotos
Det blir inga julmarknader på Skansen i år.

Pandemin stänger Skansen

SKANSEN2020-11-23
Stiftelsen Skansen har beslutat att stänga entréerna till parken – för första gången på 129 år. Det är de nya strängare coronarestriktionerna som ligger bakom beskedet.

Den 27 november slår Skansen igen portarna för den här säsongen. Det innebär att de traditionella julmarknaderna ställs in i år. Bakgrunden är regeringens senaste budskap om att alla personer måste ta ansvar och inte umgås i grupper om fler än åtta personer.

Eftersom Skansen är ett utomhusmuseum har parken hittills kunnat hålla öppet under hela coronapandemin. Men nu bedömer Skansens ledning att även de bör stänga. VD:n John Brattmyhr meddelar i ett pressutskick att det sker för att ”ytterligare bidra till minskad smittspridning och ett tryggt samhälle för alla”.

Pandemin har hittills slagit hårt mot Skansens ekonomi och beslutet om stängning innebär ännu större inkomstbortfall.

”Utmaningen att ställa om verksamheten samtidigt som medarbetarna är permitterade, och att grundläggande ekonomiska förutsättningar för utveckling inte finns, är extremt svårt att lösa”, konstaterar John Brattmyhr i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.