Paragraf 7:16 kan skärpas

SEKRETESS2003-11-24

Den omstridda paragrafen 7:16 i sekretesslagen kan skärpas enligt ett förslag som läckt från regeringskansliet.

Av:  Christoph Andersson

Paragrafen är kopplad till personuppgiftslagen, PUL. Den förbjuder utlämning av allmänna handlingar med personuppgifter ”om det kan antas” strida mot PUL. Ända sedan PULs tillkomst 1998 har politiker och myndigheter utnyttjat 7:16 för att försöka blockera offentlighetsprincipen. Något som lett till att paragrafen mött opposition.

– Vi vill att den ska avskaffas, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Kritiken har fått visst gehör hos regeringen, som gett juristen Sören Öman i uppdrag att inom ramen för en utredning om PUL även ”överväga behovet” av ändringar i 7:16.

Men enligt vad som läckt ut föreslår Sören Öman en skärpning. I framtiden ska nämligen 7:16 kopplas till PULs förbud att överföra personuppgifter till utlandet. Därmed förväntas myndigheterna på förhand kontrollera hur allmänheten vill använda utlämnade handlingar, till exempel i e-postkorrespondens eller på egna hemsidor.

Samtidigt ska en brasklapp införas i 7:16. Den stadgar att sekretessen inte gäller ”för uppgifter i allmänt register som enligt lag eller förordning är avsett att ge allmänheten information”.  

– Mitt syfte är att förtydliga 7:16. För övrigt har jag inga kommentarer, säger Sören Öman.

– Om syftet är att förenkla lagtexten, så har utredningen uppnått motsatsen med råge, kommenterar tryckfrihetsexperten Lennart Lillieroth. Det här är ett sätt att göra paragrafen ännu mer otydlig än idag.

Annette Carnhede anser att Sören Ömans förslag ”luktar ytterligare åtstramningar” av öppenheten inom statsförvaltningen.

– Faktum är att statstjänstemän som felaktigt lämnar ut handlingar hotas av straff, säger hon. Därför kommer många i ännu högre utsträckning än idag att ta det säkra framför det osäkra och hänvisa till 7:16, oavsett om det är befogat eller ej.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA