Parterna överens om utökad övertid

CORONA2020-03-30
Facken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.

Det nya avtalet gäller från 1 april och den extra övertiden måste kunna härledas till den pågående coronapandemin, skriver ST i ett pressmeddelande.

Avtalet, som är tecknat mellan Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår, och Arbetsgivarverket gör det möjligt för statligt anställda att kunna jobba ytterligare 40 timmars övertid per månad.

”Många av våra medlemmar jobbar i samhällskritiska funktioner på till exempel Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, och MSB. Funktioner som nu är helt avgörande för att samhället ska kunna hantera den uppkomna situationen”, kommenterar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar avtalet i pressmeddelandet.

Övertidsavtalet gäller till sista juni.

”Det är viktigt att betona att detta är en tillfällig lösning”, framhåller Åsa Erba-Stenhammar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.