Partssamtal om framtidens kompetens

ARBETSMARKNAD2016-11-11
Regeringen har bjudit in arbetsmarknadens centrala parter för överläggningar om den framtida kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden.

Statsminister Stefan Löfven, S, har bjudit in arbetsmarknadens centrala parter till ett första samtal nästa vecka om hur politiken kan utvecklas när det gäller kompetensförsörjning. Den är en central fråga inom flera politikområden och vid mötet kommer enligt ett pressmeddelande också ministrarna Ylva Johansson, S, Anna Ekström, S, Helene Hellmark Knutsson, S, Peter Eriksson, MP, och Gabriel Wikström, S, samt statssekreteraren Eva Lindström att delta.

”Vi har i dag stora rekryteringsproblem på arbetsmarknaden och personalbristen är i allt fler sektorer skriande. Det visar sig när nybyggnationer försenas för att kranförare eller byggnadsingenjörer saknas. Det visar sig när skolor saknar behöriga ämneslärare eller när it-företag tvingas tacka nej till order i brist på systemutvecklare. Detta sker samtidigt som över 300 000 personer söker jobb i vårt land”, skriver arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström i en debattartikel i Aftonbladet.

Regeringen genomför kompetenshöjande insatser inom flera politikområden. Det handlar dels om satsningar inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken, men också om processer som pågår inom nyindustrialiseringsstrategin, om arbetskraftsförsörjningen till byggbranschen och om samtalen om kompetensförsörjning i sjukvården och skola. Vid torsdagens möte får parterna möjlighet att kommentera satsningarna och föreslå hur politiken kan utvecklas och kompletteras för att klara de framtida utmaningarna och underlätta kompetensförsörjningen, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.