Pengarna slut till supermiljöbilar

MILJÖ2012-10-18

Transportstyrelsen tvingas sluta betala ut premier till så kallade supermiljöbilar. Anslaget räckte bara till de 500 första köparna av supermiljöbilar. Vid årsskiftet kommer mer pengar.

Transportstyrelsen har begärt två miljoner kronor extra i anslag av regeringen. Myndigheten väntar på ett besked, men konstaterar samtidigt i ett pressmeddelande att två miljoner inte kommer att räcka till mer än ytterligare 50 supermiljöbilar. Det kommer inte att räcka året ut.

En supermiljöbil är en personbil med mycket låga utsläpp av växthusgaser, max 50 gram koldioxid per kilometer, i praktiken laddhybrider och rena elbilar, enligt Transportstyrelsen.

Myndigheten fick 20 miljoner kronor i årets budget för att finansiera utbetalningarna av supermiljöbilspremier. Varje premie är på 40 000 kronor. Intresset för supermiljöbilar har ökat kraftigt under hösten, när nya modeller kommit ut på fordonsmarknaden. Det tilldelade anslaget räcker till bilar som tagits i trafik för första gången en bit in i september månad. Fordonsägare som därefter blir berättigade till en premie placeras i en kö, skriver Transportstyreslen.

Från årsskiftet får Transportstyrelsen ett nytt anslag på 80 miljoner kronor för 2013. Då återupptas utbetalningarna och pengarna betalas ut i tur och ordning till dem som står i kö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA