Pensionär stämmer staten

VÄRDESÄKRING2003-12-16

Pensionären Ellen Wallblom har stämt Arbetsgivarverket/ staten för ”manipulerade basbelopp” i Stockholms tingsrätt.

Ellen Wallblom är pensionerad enligt det äldre pensionssystemet, PA-SPR från 1974. Enligt detta har hon bruttopension som skulle utgöra 65 procent av slutlönen plus ett tillägg.
År 1975 ändrades i avtalet så att pensionen knöts till basbeloppet, vilket innebar värdesäkrad pension. Staten beslöt dock 1991 att basbeloppet inte längre skulle följa konsumentprisindex, vilket betydde att pensionen inte längre var värdesäkrad.
Nu kräver Ellen Wallblom, att pensionen räknas upp till den nivå den skulle haft före basbeloppsändringen plus retroaktiv ersättning från 1991.
– Om vi vinner påverkas alla äldre statliga avtalspensioner till och med 31 december 1991, säger Karl-Olov Hedler.
Han är vice ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, som står bakom Ellen Wallblom. Huvudförhandling i målet blir i oktober.
Ett tidigare pensionsmål vanns av statspensionären Joel Örn. Det handlade om de fackliga organisationernas behörighet att avtala om reducerad uppräkning av avtalspensionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA