Pensionen betalades inte in

PENSION2008-03-12

I över ett år betalade Skogsstyrelsen inte in någon tjänstepension för Anna Irene Samuelsson. Statens pensionsverk uppmanar löntagare att kontrollera att arbetsgivarna sköter avsättningarna.

I förra numret av ST Press skrev vi om Gunilla Heinemann Ljung, vars arbetsgivare Rikspolisstyrelsen missade att betala in hennes tjänstepension under tio månader. ST överväger att stämma arbetsgivaren för avtalsbrott.

Nu står det klart att fler råkat ut för samma sak. Våren 2006 fick Anna Irene Samuelsson, då anställd på Skogsstyrelsen, ett brev från Statens pensionsverk. Brevet slog fast att hon lämnat sin tjänst i oktober 2005. Eftersom hon jobbade precis som förut ringde hon förbryllad till arbetsgivaren.

– De skulle kolla, men jag hörde aldrig något.

Påfrestande agera själv

Ett år senare blev Anna Irene Samuelsson uppsagd. Genom Trygghetsstiftelsen prövades möjligheten till särskild pensionsersättning. Då upptäcktes att inbetalningarna till tjänstepensionen uteblivit under hela 2006. Hon kontaktade arbetsgivaren på nytt, och blev lovad korrigering. Nu väntar hon på att få det bekräftat i vårens pensionsbesked. Att försöka rätta till allt själv har känts påfrestande, tycker hon.

– Jättejobbigt! När man inte arbetar med sådant här förstår man ju ingenting. Man får svåra och luddiga svar. Till slut skiter man i det, man orkar inte själv.

På Skogsstyrelsen konstaterar Harald Johansson, ansvarig för systemförvaltning på ekonomienheten, att myndigheten genomgick en stor omorganisation vid årsskiftet 2005–2006. Ungefär samtidigt uppgraderades lönesystemet.

– I det sammanhanget blev det en del strul, säger han. Det var några som inte följde med i det nya systemet. Men såvitt jag vet är det tillrättat nu.

Han påpekar att missar är sällsynta, men att nolltolerans vore omöjlig.

– Myndigheter förändras, lönehandläggare byts ut. Visst kan det bli fel. I de flesta fall upptäcks det, men det kan ju slinka igenom någon.

Det är Arbetsgivarverket som ingått avtal om myndigheternas administration av tjänstepensioner. Där förhandlar Margareta Sjöberg bland annat om pensionsfrågor. Hon konstaterar att avtal måste hållas.

– Om arbetsgivarna inte sköter det här ska de betala in i efterskott, med ränta, för att folk ska hållas skadeslösa. Det ska inte bli fel. Varje arbetsgivare är ansvarig för att rapportera rätt uppgifter. Vi som arbetsgivarpart har naturligtvis det yttersta ansvaret.

Stickprov på pensionsverket

Statens pensionsverk använder stickprov och andra kontrollrutiner för att upptäcka arbetsgivarnas eventuella missar. Sektionschef Ulf Petersson tycker att systemet fungerar väl och att löntagare i regel kan känna sig trygga. Men han rekommenderar ändå att hålla ett vakande öga på pensionsbeskeden.

– Att vi hittar allt kan jag inte garantera. Man ska alltid vara uppmärksam och läsa sina pensionsbesked.

FAKTA Kolla din pension

Försök göra en rimlighetskontroll när årsbeskeden kommer, råder STs ombudsman Peter Steiner. Arbetsgivaren ska avsätta en viss procent av din inkomst för pension, beroende på avtal, upp till en månadslön på cirka 25 600 kronor. För inkomster däröver gäller särskilda regler. Läs mer på Statens pensionsverk, www.spv.se, på Min pension, www.minpension.se, eller på Collectum, www.collectum.se.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA